کرم سفید ریشه
کرم سفید ریشه
خانم مهندس رضا یزدی
کرم سفید ریشه یکی از آفات خطرناک در درختان مثمر و غیر مثمر در باغات می باشد، که به علت استفاده از کودهای دامی نپوسیده یا درست پوسیده نشده به باغات وارد شده است.
?شکل شناسی
تخم:کم و بیش بیضی نزدیک به کروی به رنگ سفید صدفی و بصورت مجتمع در خاک دیده می شوند.
شفیره:لاروهای کامل قبل از مرحله شفیرگی، گهواره ای بیضی شکل از گل در نزدیکی سطح خاک درست می کنند و در داخل آن شفیره می شوند.
? لارو: جثه بزرگ، سفید رنگ و بدن خمیده شبیه c با پاهای سینه ای قوی، کپسول سر به رنگ قهوه ای و انتهای شکم کمی متورم می باشد.
?حشره کامل:سوسکی به رنگ قهوهای تیره با توده ای از پولک های صدفی رنگ بر روی بالپوش ها، که حشرات کامل شب پرواز هستند.
?چرخه زندگی
حشره ماده تخم های خود را در سطح خاک و بیشتر در شکاف ها و ترک های خاک قرار می دهد، که طی سه هفته لاروها از تخم خارج شده و وارد خاک می شوند که لاروهای سنین اول جثه کوچکی دارند که نزدیک سطح خاک زندگی کرده و از ریشه های سطحی درختان و علف های هرز تغذیه می کنند که بعد از وارد شدن به سنین بالای لاروی به عمق بیشتری از خاک نفوذ و از ریشه اصلی درختان تغذیه می کنند و در بهار سال دوم یا سوم یک لانه گلی برای خود می سازند و در داخل آن تبدیل به شفیره می شوند و بعد از آن حشره کامل در ماههای آخر بهار و اوایل تابستان ظهور پیدا می کنند.
?نحوه خسارت
لاروها دهان ساینده قوی دارند که از پوست ریشه و طوقه و حتی قسمت های سطحی چوب در زیر خاک تغذیه کرده که در نتیجه ارتباط بین ریشه و تنه را قطع می کنند و با توقف جریان شیره گیاهی، گیاه زرد و خشک شده و به دلیل قطع ریشه ای درخت استحکام خود را درون خاک از دست می دهد.
حشره کامل هم از برگ و جوانه درختان میزبان تغذیه کرده و شدت زیان وارده را بیشتر می کند.
?علائم خسارت
علائم اصلی خسارت بصورت ضعف عمومی درخت، زردی و خزان بی موقع برگها و خشک شدن آنها اتفاق می افتد.
علائم اولیه آلودگی در ساعات گرم روز با پژمردگی و افتادگی برگها نمایان می شود، که این حالت با خنک شدن هوا برطرف می شود.
?نحوه پیشگیری ازاین آفت
1️⃣ عدم استفاده از کودهای دامی نپوسیده
2️⃣ تقویت سیستم ریشه درختان با استفاده از کودهای ۱۰-۵۲-۱۰ و اسید هیومیک
✍?روش های مبارزه با این آفت
✅ مبارزه غیر شیمیایی
1️⃣ جمع آوری لاروها:
شخم و بیل زدن زمین: باعث انتقال لاروها به سطح خاک و نهایتا شکار آنها توسط پرندگان می شود.
2️⃣یخ آب زمستانه: جهت از بین بردن لاروهای زمستان گذران
3️⃣ جمع آوری و انهدام حشرات کامل
الف): تکان دادن درختان در صبح زود روی پارچه
ب): استفاده از تله نوری در تابستان جهت جذب حشرات نر
4️⃣ حذف علف های هرز یکساله و چند ساله: چون منبع غذایی خوبی برای لاروهای سن اول هستند.
✅مبارزه شیمیایی:
مبارزه شیمیایی عمدتا متوجه مرحله لاروی و به صورت لکه ای و در نقاط آلوده باغ از اوایل اردیبهشت ماه تا اواسط پائیز انجام می شود.
ابتدا زیر سایه انداز درختان آلوده را شخم سطحی زده تا نفوذ پذیری افزایش یابد. سپس آبیاری کرده و ۳-۲ روز پس از آبیاری اقدام به ریختن محلول سمی با سم دیازینون به میزان ۱ تا ۱٫۵ لیتر در هزار آب بسته به سن و تاج درخت ۱۰ تا ۴۰ لیتر محلول مورد نیاز است و سپس آبیاری سبک انجام می شود. چون هدف از بین بردن لاروها است این کار باید به مدت سه سال انجام شود.
?با توجه به این که لاروها در لایه های زیرین خاک قرار دارند و فقط در صورت دمای زیاد هوا و کم شدن اکسیژن خاک به لایه های سطحی تر خاک می آیند و می توان برای از بین بردن لاروها در روزهای گرم تابستان حوالی ساعت ۱۲ یک آبیاری سنگین انجام دهیم تا اکسیژن خاک کم شود و سپس دو ساعت بعد سم پاشی انجام شود.
- کلیک ها: 208