هدف نهایی هر باغداری، تولید محصولی است که نه تنها از نظر کمیت، بلکه از نظر کیفیت نیز در بالاترین سطح باشد. میوههای درشت، خوشرنگ، شیرین و با ماندگاری بالا، تضمین کننده موفقیت در بازار و سودآوری باغ هستند. در این میان، بسیاری از کشاورزان با این پرسش کلیدی مواجه میشوند که برای خوشرنگ و شیرین شدن میوهها چه کودی باید استفاده کنم؟
پاسخ این سوال در درک نقش یک عنصر حیاتی و کلیدی نهفته است :پتاسیم .(K) این عنصر که به عنصر کیفیت شهرت دارد، نقشی فراتر از افزایش تناژ محصول ایفا میکند و مستقیما بر ویژگیهایی که ارزش اقتصادی میوه را تعیین میکنند، تأثیرگذار است. این راهنمای جامع، به طور تخصصی به نقش پتاسیم در درختان میوه و چگونگی استفاده از آن برای دستیابی به محصولی با حداکثر بازارپسندی میپردازد.
پتاسیم یکی از سه عنصر اصلی پرمصرف (ماکرو) در کنار نیتروژن و فسفر است که گیاهان برای رشد و بقای خود به مقادیر زیادی از آن نیاز دارند. در حالی که نیتروژن عمدتا مسئول رشد شاخ و برگ و فسفر مسئول توسعه ریشه و انرژی است، پتاسیم وظیفه تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی پیچیدهای را بر عهده دارد که مستقیما به کیفیت نهایی محصول منجر میشود.
نقش پتاسیم در درختان میوه چندوجهی است و تمام جنبههای کیفی محصول را تحت تأثیر قرار میدهد.
پتاسیم به عنوان موتور اصلی حمل و نقل قندها در گیاه عمل میکند. این عنصر آنزیمهای مسئول تولید و انتقال کربوهیدراتها (قندها) از برگها (محل فتوسنتز) به سمت میوهها (محل ذخیره) را فعال میکند. تأمین کافی پتاسیم در دوره رشد میوه به معنای تجمع بیشتر قند در آن و در نتیجه، شیرینتر و خوشطعمتر شدن محصول نهایی است.
یکی از جذابترین خواص کود پتاس برای درخت سیب، انگور و سایر میوههای رنگی، تأثیر آن بر رنگپذیری است. پتاسیم در سنتز و تجمع رنگدانههایی مانند آنتوسیانینها که مسئول ایجاد رنگ قرمز، بنفش و آبی در میوهها هستند، نقشی کلیدی دارد. بنابراین، استفاده به موقع از کود پتاسیم بالا، به خصوص در ارقام رنگی، باعث تولید میوههایی با رنگ شفافتر، جذابتر و بازارپسندتر میشود.
پتاسیم با تنظیم فشار اسمزی و مدیریت آب درون سلولهای گیاهی، به بزرگ شدن و حجیم شدن سلولهای میوه کمک میکند. این فرایند مستقیما به افزایش سایز، درشتی و وزن نهایی میوه منجر میشود که یکی از مهمترین فاکتورها در فروش محصول است.
میوههایی که به خوبی با پتاسیم تغذیه شدهاند، دیواره سلولی محکمتری دارند. این ویژگی باعث افزایش مقاومت میوه در برابر صدمات فیزیکی در حین حمل و نقل شده و ماندگاری آن را در انبار به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
برای دستیابی به تمام این مزایا، زمانبندی مصرف کود پتاسیم حیاتی است. از آنجایی که نقش اصلی این عنصر در مراحل زایشی و پر شدن میوه است، بهترین زمان مصرف کود پتاس برای درختان میوه، از زمان تشکیل میوه (فندقی شدن) تا حدود یک ماه قبل از برداشت است.
تأمین پتاسیم در این بازه زمانی طلایی، تضمین میکند که درخت تمام انرژی و مواد غذایی لازم برای تولید یک محصول باکیفیت را در اختیار دارد.
شرکت «به رشد کویر رفسنجان» با درک دقیق نیازهای تغذیهای درختان میوه در مراحل مختلف، سبد کاملی از کودهای پتاس بالا را ارائه میدهد که هر کدام برای یک هدف خاص و با بالاترین کیفیت فرموله شدهاند.
این کود یک فرمولاسیون کلاسیک و بسیار موثر برای دوره پر شدن میوه است.
این محصول برای زمانی طراحی شده که هدف اصلی، به حداکثر رساندن کیفیت، رنگ و وزن محصول در مراحل پایانی است.
این محصول یک فرمولاسیون پیشرفته و بهینه شده برای حداکثر کارایی در دوره رشد زایشی است.
تمام کودهای پتاس بالای «به ماکس» کاملا محلول در آب، فاقد کلر و مناسب برای استفاده در تمام سیستمهای آبیاری تحت فشار هستند.
قیمت کودهای پتاس بالا به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله:
به یاد داشته باشید که خرید یک کود باکیفیت، یک سرمایهگذاری مستقیم روی کیفیت و ارزش اقتصادی محصول نهایی شماست.
با توجه به تنوع محصولات و نیازهای متفاوت هر باغ، برای اطلاع از قیمت دقیق و دریافت مشاوره تخصصی جهت انتخاب بهترین کود پتاس بالا برای باغ خود، توصیه میشود با کارشناسان فروش شرکت به رشد کویر رفسنجان تماس حاصل فرمایید. شما میتوانید برای خرید اینترنتی یا حضوری محصولات، از طریق راههای ارتباطی شرکت اقدام نمایید.
سوالات متداول
مقدار مصرف به سن درخت، نوع خاک، میزان محصول و روش مصرف (کودآبیاری یا محلول پاشی) بستگی دارد. به طور عمومی برای کودآبیاری در باغات، دوز ۴۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار برای کودهای کامل پتاس بالا توصیه میشود. همیشه به دستورالعمل روی بستهبندی محصول توجه کرده و در صورت امکان با کارشناس مشورت کنید.
بله، بسیار توصیه میشود. این دو محصول به طور ویژهای به پتاسیم برای بهبود رنگ، افزایش قند (بریکس) و درشتی حبهها و میوهها پاسخ مثبت میدهند. زمان مصرف سولوپتاس در انگور نیز در همین دوره رشد میوه است.
سولفات پتاسیم (سولوپتاس) یک کود دو عنصری است که پتاسیم و گوگرد را تأمین میکند. اما کودهای کامل پتاس بالا مانند فرمولاسیونهای 12-12-36، علاوه بر پتاسیم، حاوی نیتروژن، فسفر و اغلب ریزمغذیها نیز هستند و یک تغذیه جامعتر را فراهم میکنند.
بله، مصرف بیش از حد هر کودی میتواند مضر باشد. پتاسیم بیش از حد میتواند در جذب سایر عناصر کاتیونی مانند کلسیم و منیزیم اختلال ایجاد کند و تعادل غذایی خاک را برهم بزند. همیشه طبق دوز توصیه شده عمل کنید.
عضویت در خبرنامه بهرشد کویر رفسنجان