نقش عنصر مس در گیاه
نقش عنصر مس در گیاه
مس در ترکیبات آنزیمی متعددی و به ویژه در فاز اکسیداسیون نهایی عمل می کند. همچنین در فتوسنتز، متابولیسم دیواره سلولی، تثبیت نیتروژن و سنتز پروتئین دخالت می کند. مس (Cu) یک ریز عنصر است که فعالیت آن در متابولیسم گیاه اغلب مکمل آهن است و عنصری چند ظرفیتی است که در پدیده های اکسیداسیون-کاهشی نقش فعال دارد و در گیاه به عنوان تثبیت کننده کلروفیل عمل می کند. و تشکیل دهنده بسیاری از آنزیم های دخیل در فرآیندهای فتوسنتزی و تنفسی، در سنتز پروتئین و در سنتز هورمون رشد (اسید ایندولاستیک) است. علاوه بر این، مس همچنین در تشکیل ویتامین A و در فرآیند تثبیت همزیستی نیتروژن جو در حبوبات نقش دارد.
وجود مس در خاک از سنگ مادر ناشی می شود، اما اغلب و متأسفانه از ترکیباتی که توسط تیمارهای آنتی کریپتوگامیک با زمین تماس پیدا می کند. گیاهان آن را به عنوان یک یون دو ظرفیتی(Cu2+) جذب می کنند. در دسترس بودن مس در خاک های رسی، غنی از مواد آلی، در حضور مقادیر بالای pH و فسفر کاهش می یابد (در حضور بیش از حد فسفات، ترکیبات مس نامحلول و بیولوژیکی غیر قابل دسترس تشکیل می شود). در حصور مقار بیش از اندازه مس در خاک جذب آهن با اختلال ایجاد می شود و میتواند باعث علایم کمبود آهن در گیاه شود.
علایم کمبود مس
مس در مقادیر نسبتاً کمی توسط گیاهان جذب می شود. با این حال، در شرایط محیطی خاص و برای برخی گونههای گیاهی، کمبود آن ممکن است خود را نشان دهد: شایعترین علائم کمبود مس، ظهور برگهای سبز تیرهتر (بهویژه برگهای جوانتر)، با نوکهایی است که نکروز میشوند و خشک میشوند. سپس برگ ها به هم می پیچند. علائم کمبود مس در قسمت های راسی گیاهان مشهودتر است و ممکن است بسته به گونه متفاوت باشد. گیاه ضعف عمومی نشان می دهد. در موارد نادر پوست پوست دارای پارگی است و مواد صمغی تولید می کند. با این حال، باید بگوییم علایم کمبود مس نسبتاً نادر است چراکه به مقدار مورد نیاز گیاه در خاک وجود دارد. با این حال شایع ترین کمبودها غیرمستقیم و ناشی از مصرف بیش از حد فسفر است.
اثرات به جای کمبود مس، با سمیت مس به دلیل تیمارهای ضد قارچ کش مبتنی بر این عنصر رخ می دهد، با سمیت گیاهی گسترده ای که مرگ گیاه را پس از پژمردگی تعیین می کند، آشکار می شود.
مس یک فلز ضروری برای گیاهان است که نقش کلیدی در زنجیره های انتقال الکترون فتوسنتزی و تنفسی، در سنجش اتیلن، متابولیسم دیواره سلولی، حفاظت از استرس اکسیداتیو؛ ایفا می کند. بنابراین، کمبود مس می تواند عملکردهای اساسی در متابولیسم گیاه را تغییر دهد.
?علائم کمبود مس
علائم کمبود مس تا اواسط تابستان دیده نمی شود.
▪️برگ ها مانند شبدر به شکل قلبی در می آید و آفتاب سوخته می شوند.
▪️خشک شدن سر شاخه ها
▪️عصایی شدن سرشاخه ها
▪️خشکیدگی دانه در درختان بارده(در حالت کمبود شدید)
▪️بدشکلی مغز پسته
?جبران کمبود مس
استفاده از ترکیبات حاوی مس به صورت کلات و یا به فرم سولفاته به صورت مصرف خاکی و محلول پاشی.
اصلاح خاک و بهبود جذب عناصر ریز مغذی از طریق خاک
✒️معرفی سولفات مس به ماکس
سولفات مس به ماکس، با ۲۴ درصد مس و ۳۵ درصد گوگرد، کاملا محلول در آب و دارای پایین ترین حد عناصر سنگین می باشد. این محصول، به صورت کود آبیاری و خاکی و همچنین به دلیل حلالیت کامل در انواع سیستم های آبياري قابل استفاده است.
?جهت هم افزایی و عملکرد بهتر، بهتر است به صورت چالکود و همراه با کودهای آلی استفاده گردد.
توصیه مصرف
✅کود آبیاری:
باغات: ۲۰ - ۱۵ کیلوگرم در هکتار
زراعت: ۱۵ - ۱۰ کیلوگرم در هکتار
✅ خاکی و چالکود:
باغات:۵۰ - ۲۵ کیلوگرم در هکتار
زراعت: ۲۵ - ۱۵ کیلوگرم در هکتار
توصیه مصرف فوق عمومی بوده و بهتر است طبق آنالیز خاک و نظر کارشناس استفاده شود.
- کلیک ها: 267