خشکیدگی خوشه خرما
عارضه خشک شدگی میوه خرما
عارضه پژمردگی و خشکیدگی خوشه خرما برای اولین بار در سال 1368 از شهرستان کهنوج گزارش گردید. در چند سال گذشته این رو به افزایش بوده است و امروزه در بسیاری از مناطق کشت خرما به یک معضل جدی تبدیل شده است. بسیاری از ارقام تجاری و محلی خرما نسبت به این عارضه حساس هستند و تحت شرایط مناسب تا ۱۰۰ درصد می تواند به محصول آسیب وارد کند.
علایم عارضه:
- - این عارضه معمولاً در مرحله تبدیل میوه از خارک به رطب بوقوع میپیوندد.
- - پژمردگی و خشک شدگی میوه در مدت زمان کوتاهی به وقوع می پیوندد و در برخی از ارقام قهوه ای شدن و خشک شدن دم میوه نیز مشاهده می شود اما علایمی روی برگ و دم برگ های مشاهده نمی شود.
- - دوره بحرانی وقوع عارضه از اواسط تیر ماه تا اواسط شهریور ماه تحت تاثیر شرایط اقلیمی منطقه و دما و رطوبت باغ اتفاق می افتد.
- - ارقام مضافتی در کرمان، کبکاب در بوشهر، مرداسنگ در هرمزگان و کبکاب و خاصی در خوزستان که در زمره ارقام مهم تجاری کشور به شمار میروند، نسبت به عارضه بسیار حساس هستند.
- - عوامل اقلیمی خصوصا دما و رطوبت در بروز و تشدید عارضه بسیار مهم هستند(دماهای بالای ۴۳ درجه سانتی گراد و رطوبت کمتر از ۲۵ درصد)
- - ظهور نوارهای قهوه ای رنگ روی قسمت فوقانی و گاها تحتانی دم خوشه
روش های مختلفی برای کنترل این عارضه عنوان شده است که از مهمترین عملیات به زراعی برای کاهش و کنترل این عارضه به صورت زیر می باشد:
آبیاری و افزایش رطوبت باغ:
تامین آب مورد نیاز درختان- معمولا در شرایط باغات کشور که اغلب به صورت ابیاری غرقابی هستند هر ۴ تا ۷ روز ابیاری انجام شود.
میانه کاری درختان با اقلامی مانند یونجه و سورگوم که باعث افزایش رطوبت باغ می شوند.
تغذیه مناسب:
تامین عناصر مورد نیاز درخت با توجه به آزمایش خاک؛ خصوصا استفاده از کودهای حاوی سیلیس و پتاسیم و کلسیم برای افزایش مقاومت به گرمازدگی
کوددهی زمستانه با کودهای دامی برای بهبود شرایط خاک و افزایش توان نگهداری رطوبت
مدیریت آفات و بیماری ها:
بسته به آفات غالب منطقه لازم است تا نسبت به کنترل صحیح افات و بیماری های شایع در منطقه مانند کنه تارتن؛ کرم میوه خوار و یا سوسک کرگدنی اقدامات لازم انجام گیرد.
پوشش خوشه ها
پوشاندن میوه ها با استفاده از سبد های حصیری و پارچه ای که علاوه بر کاهش خسارت عارضه در کاهش خسارت سایر عوامل مانند شن زدگی؛ خسارت زنبورها و پرندگان نیز موثر است.
احداث باد شکن
یکی از مهمترین عوامل ایجاد خسارت کاهش رطوبت و جریان بادهای گرم می باشد که میتوان با در نظر گرفتن جهت وزش باد و با استفاده از گیاهان مقاوم بسته به شرایط منطقه در جهت وزش باد اقدام به ایجاد باد شکن کرد.
- کلیک ها: 204