تغذیه برگی از طریق محلول پاشی کود

 

  • تغذیه ا‌ز طریق برگ یکی از عملیات متداول برای رساندن مواد غذایی از طریق محلول پاشی کودهای قابل حلالیت در آب به تمام شاخ و برگ های گیاه می باشد تغذیه برگی شامل استفاده از کود محلول روي شاخ و برگ گیاهان در قالب یک ترکیب غذایی رقیق شده با آب می باشد. با محلول پاشی، گیاه مواد مغذي را به فرم یونی، از طریق برگ و سایر اندام هاي هوایی جذب می کند. تغذیه گیاهان با مواد غذایی مناسب از جنبه هاي مهم حفظ سلامت و عملکرد گیاه محسوب می شود. محلول پاشی برگی به عنوان یک منبع تامین کننده مواد مغذي لازم براي گیاه استفاده می شود. محلول پاشی برگی می تواند با تغذیه بهتر، افزایش محصول با کیفیت بالاتر، افزایش مقاومت به حمله بیماریها و آفات و افزایش تحمل به خشکی را موجب شود.
  • مقدار pH محلول غذایی مورد استفاده جهت تغذیه برگی :

 مواد غذایی باید به فرم قابل حلشان استفاده شوند تا گیاه بتواند آنها را جذب کند . pH روی حلالیت مواد غذایی و نفوذ آنها به درون گیاه اثر می گذارد . عموما pH اسیدی نفوذ مواد غذایی به درون گیاه را بهبود می بخشد .

در مجموع pH ، جذب برگی را از سه طریق افزایش می دهد :

 ۱. مقدار pH روی شارژ کوتیکول ( لایه ای مومی که برگ را در بر گرفته است ) اثر گذاشته و نفوذ یون ها را کند.

 ۲. شکل یونی مواد غذایی به pH بستگی دارد ، بنابراین pH می تواند روی سرعت نفوذ مواد غذایی به درون گیاه اثر گذارد.

 ۳. مقدار pH می تواند روی گیاه سوزی ترکیب استفاده شده اثر داشته باشد .

یک نکته بسیار مهم راجع به افزایش راندمان محلول پاشی برگی:

  • در برگ دو دسته کانال و مجرای ورودی وجود دارد:

۱.دسته اول روزنه ها که مخصوص تهویه و تنفس هستند. این روزنه ها نقش نای انسان را برای گیاه بازی می کنند.

۲.دسته دوم که در این مبحث مد نظر است کانال های جذب عناصر غذایی هستند. این کانال ها را میتوان با مری در انسان مقایسه کرد.  این کانال های جذبی در هر دو سطح رویی و زیری برگ پراکنده هستند. اما تعداد این کانال های جذبی در دیواره سلولی سلول های محافظ روزنه بیشتراست. تعداد روزنه در سطح زیرین برگ چند برابر سطح رویی است. پس تعداد کانال ها و بطورکلی سطح جذب در زیر برگ به مراتب بیشتر از سطح رویی برگ است. برای افزایش راندمان جذب لازم است هنگام محلول پاشی سطح زیرین برگ خیس شود. برای اینکار لازم است تا حد امکان سر لانس را طوری تنظیم کنیم که قطرات ریز و بصورت مه یا میست تبدیل شوند.

چنانچه سرلانس گشاد بوده و محلول پاشی رگباری و تند انجام شود فقط سطح رویی برگ خیس شده و بیشترین سطح جذب را از دست می دهیم. در این حالت برگ مانند چتر عمل می کند و سطح زیرین برگ مرطوب نمی شود. چنانچه نازل ریز باشد حالت مه پاشی اتفاق افتاده و محلول پاشی هر دو سطح برگ را خیس می کند. دقیقا مانند راه رفتن در مه و هوای شرجی که تمام بدن را متاثر می سازدِ. با رعایت همین نکته ساده می توان راندمان هر نوع محلول پاشی برگی را تا حد معنی داری افزایش داد.

? نکات مهم در  بالا بردن راندمان محلول پاشی :

۱.درخت دچار کمبود عناصر ماکرو نباشد: محلول پاشی و استفاده از عناصر کم نیاز وقتی می تواند مفید باشد که نیاز غذایی درختان از نظر عناصر اصلی برطرف شده باشد.     

۲.درخت تشنه نباشد: کمبود آب منجر به ضخیم تر شدن سطح برگ و در نتیجه عدم جذب مناسب می شود. محلول پاشی باید قبل یا چند روز بعد از آبیاری انجام گیرد.

۳.زمان محلول پاشی:  ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ ﻣﺤﻠﻮل پاشی ﺩﺭ ﻫﻮﺍی ﺧﻨﻚ ﺩﺭ صبح زود و یا عصر انجام گیرد تا کارایی جذب عناصر بیشتر گردد و همچنین سوختگی ایجاد نشود.

۴. زمان ﻣﺤﻠﻮل پاﺷﻲ ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺩﻭﺭﻩ ﺭﺷﺪ ﻧﻴﺰ ﺣﺎﺋﺰ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﺍﺳﺖ. ﻫﺮ ﭼﻪ ﺑﺮﮒ ﺩﺭﺧﺘﺎﻥ ﺟﻮﺍﻧﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﺎﺭﺍﻳﻲ ﺟﺬﺏ ﻋﻨﺎﺻـﺮ ﻏـﺬﺍﻳﻲ به وﺳﻴﻠﻪ ﺑﺮﮒ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ.

۵. تعداد  ﻣﺤﻠﻮل پاﺷﻲﻫﺎ ﺩﺭ ﻫﺮ ﺩﻭﺭﻩ ﺭﺷﺪ ﺑﺴﺘﮕﻲ ﺑﻪ ﺷﺪﺕ ﻛﻤﺒﻮﺩ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬﺍیی ﻛﻢﻧﻴﺎﺯ(کم مصرف) ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺍﺯ ۱-۳ ﺑﺎﺭ ﻣﺘﻐﻴﺮ می ﺑﺎﺷﺪ.

۶. غلظت ﻣﺤﻠﻮﻝ ﻣورد استفاده : غلظت بالا موجب گرفتگی نازل و سوختگی برگ شده و غلظت پایین موجب هدر دادن سرمایه

۷. نوع سمپاش مورد استفاده: هرچه سمپاش قدرت بیشتری در پودر کردن محلول داشته باشد بهتر است.

۸. نوع ﺳﻤﭙﺎﺷﻲ ﻧﻴﺰ ﺩﺭ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻳﻚ ﻣﺤﻠﻮل پاشی ﻣﻮﻓﻖ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﺩﺍﺭﺩ. ﺑﻄﻮری که ﺳﻤﭙﺎﺷﻲ ﺑﺎﻳﺴـتی ﻗـﺪﺭﺕ ﭘـﻮﺩﺭ ﻛـﺮﺩﻥ ﻣﺤﻠـﻮﻝ ﺭﺍ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺑﺘﻮﺍﻧﺪ ﻛﻮﺩﻫﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻗﻄﺮﺍﺕ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺭﻳﺰ ﺭﻭی ﺑﺮگ ها ﺑﭙﺎﺷﺪ.

۹. مهمترین نکته: محلول پاشی عنصر مناسب با آنالیز برگ و خاک به منظور نگه داشتن تعادل عناصر غذایی گیاه

  • وقتی است که قطرات کود پاشیده  شده  در محلول پاشی به مدت زیادی روی سطح برگ باقی بماند. بهترین موقع روز برای محلول پاشی است.
  • صبح های زود یا نزدیک غروب آفتاب برای  انجام  این  کار  مناسب  تر هستند ، محلول پاشی در هوای گرم  احتمال  سوختگی در برگ ها را زیاد می کند.
    گرداورنده: سیما افراشته
  • کلیک ها: 309